Curiositats sobre el sorteig

En aquest racó de curiositats coneixereu totes aquelles dades, fets o conceptes que cridaran la teva atenció. Perquè el sorteig de Nadal també té la seva part anecdòtica.

 

Curiositats

Tothom qui vulgui conèixer tots els fets curiosos relacionats amb el sorteig de Nadal, aquí trobarà totes les respostes.

  • Els orígens de la Lotería Nacional daten del 18 de desembre de 1812.
  • No va ser fins al 1892 quan es va començar a denominar “Sorteig de Nadal”. Però des del 1812 se celebrava un sorteig nadalenc en aquelles dates.
  • Tot i que va ser el 1897 quan es va incloure en els dècims el títol “Sorteig de Nadal”.
  • Fins al 2009 s'han celebrat 198 sorteigs.
  • El primer sorteig en euros va ser l'any 2002. El sorteig va durar 9 minuts menys, ja que els nens de Sant Ildefons triguen menys a cantar “1.000 euros” que l'antic “150.000 pessetes”.
  • El primer premi més matiner es va donar el 2004. I és que a les 9.15 del matí, tretze minuts després del començament, el número 54.600 va sorprendre a tothom en ser "El Gordo" d'aquell any, quan només es portaven 39 boles de la segona vareta de la primera taula.
  • La terminació més repetida en el primer premi ha estat el 5, que ha tocat en 32 ocasions; el segueixen el 4 i el 6, amb 26 ocasions cadascun.
  • Per contra, l'1 és la terminació menys agraciada, ja que només ha sortit en 8 ocasions.
  • El terra de la sala està cobert de moqueta; d'aquesta manera, en cas que caigui una bola, no rodarà.
  • El sorteig de Nadal s'ha celebrat ininterrompudament des del 1812, mai no s'ha cancel·lat, ni tan sols amb motiu de la Guerra Civil espanyola.

 

sorteig de Nadal

 

 

  • El 1959 només hi havia 8 sèries, el 2009 n'hi ha 195.
  • Els dècims es comencen a vendre al mes de juliol, amb força antelació.
  • Tradicionalment, aquest sorteig marca l'inici de les festes de Nadal a Espanya.

Desenvolupament del sorteig

Tot i que el desenvolupament del sorteig és una tradició que es repeteix any rere any, pot ser que desconegueu algunes de les peculiaritats que s'esdevenen abans, durant o després del sorteig. El sorteig de Nadal consta de quatre fases, que són sempre les mateixes:

a) Recompte de boles: El dia 21 de desembre, el dia abans de la celebració del sorteig, s'examinen i recompten públicament les boles dels números i premis que s'han d'utilitzar per efectuar el sorteig de Nadal.
Després de finalitzar es desallotja el saló i s'asseguren amb forrellats interiors tots els accessos i les claus queden en poder de tres clavaris diferents.

b) Celebració del sorteig: El saló s'obre a les 8.00 hores del dia 22 de desembre, es permet l'entrada als espectadors fins a completar les places de què disposa. 
A les 8.30 hores es constitueix la mesa que presideix i autoritza el sorteig.
Les boles, amb l'autorització prèvia del president, poden ser comprovades pels assistents que ho sol·licitin. A continuació, les boles són transportades mecànicament a la tremuja, on han estat dipositades prèviament, fins al bombo.
Aquesta operació s'efectua tant amb les boles de números com amb les de premis. Finalment, els bombos són tancats i amb un senyal del president es fan voltar simultàniament.

sorteig de Nadal bombos

Un/a nen/a del Col·legi de Sant Ildefons extreu una bola del bombo de números i un/a altre/a nen/a, alhora, una altra del de premis, i canten els números alhora, mentre insereixen les boles a les varetes de la taula.
Aquestes varetes s'agrupen en una taula fins que contenen dues-centes boles de cada classe. Quan es completa cada taula es tanquen davant de la mesa de la presidència, amb la conformitat del president i de l'interventor.
El sorteig de Nadal finalitza quan no hi ha cap bola en el bombo dels premis.

c) Llista de premis: Un equip anònim de més de quaranta persones fa possible l'obtenció de la llista de premis del sorteig i de les poblacions agraciades amb els premis mitjançant un procés informàtic controlat en tots els seus extrems.
D'aquesta manera, aproximadament quaranta-cinc minuts després d'acabar el sorteig, i un cop comprovat, s'envia el fitxer de números i premis a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, que s'encarrega d'imprimir la llista oficial.
Aquesta llista s'edita i distribueix la mateixa tarda del dia 22 a les administracions de loteries i als mitjans de comunicació.

d) Epíleg del sorteig: 
Les taules dels números premiats són exposades set dies al públic.
Després s'obren, es compten i s'examinen les boles novament i es deixen a punt per a un altre sorteig.

 

LotoAbecedario

  • VARETA: Vareta de metall situada a les taules on es van col·locant les boles dels números i dels premis.
  • BITLLET: Coincideix amb la sèrie per a un número determinat. Aquest sorteig consta de 195 sèries, és a dir, de cada número se n'emeten 195 bitllets.
  • BOLES: Hi ha dos tipus ben diferenciats de boles, les de números que són 85.000, i les 1.787 corresponents als premis. Totes estan fabricades en fusta de boix, amb el mateix pes i mida (3 grams i 18,8 mm) i porten gravats els números i les lletres amb làser.
  • BOMBOS: El sorteig de Nadal se celebra pel sistema tradicional en què s'utilitzen dos bombos, un per a premis i un altre per a números.

 

bombos de Nadal
  • CLAVARIS: Persones encarregades de precintar el saló de sortejos la nit anterior a la celebració del sorteig. Són tres persones, cadascuna amb una clau diferent.
  • COPA: Recipient de vidre on es dipositen les boles que extreuen els nens i nenes del Col·legi de Sant Ildefons abans de ser cantades. Si per error s'extreuen dues boles alhora, queden una damunt de l'altra i sempre es cantarà primer la que estigui a sota.
  • DÈCIM: Desena part d'un bitllet.
  • GORDO: Nom popular amb què es coneix el primer premi del sorteig de Nadal.
  • LIRES: Expositor en què es recullen les boles ordenades per facilitar-ne la comprovació. En total hi ha 170 lires que contenen 500 boles cadascuna.
  • SÈRIE: Conjunt format per un bitllet de cada número que participa en el sorteig. És a dir, cada sèrie consta de 85.000 bitllets.
  • TAULA: És on s'insereixen les boles un cop cantades i per ordre de sortida, tant de premis com de números. Cada taula consta de 200 boles de cada classe, disposades en 10 varetes que contenen 20 boles de premis i 20 de números cadascuna.
  • TREMUJA: Recipient transparent que s'utilitza per traslladar les boles de les lires fins als bombos.
  • TROMPETA: Per on llisquen les boles, tant de premis com de números, per quedar dipositades a la copa.

Supersticions

Les supersticions estan basades en tradicions o històries populars que formen part de la cultura de la societat. Per això no és estrany que per jugar al sorteig de Nadal n'hi hagi una gran varietat. I és que tothom, en alguna ocasió, ha tingut una superstició. Potser podeu reconèixer la vostra entre alguna d'aquestes:

  • Els usuaris solen comprar números que tinguin alguna relació amb dates importants de les seves vides. Pot ser un aniversari (propi, dels fills, del cònjuge…), una data de casament o el naixement del vostre club de futbol favorit.
  • Algunes vegades, si una xifra, desena o número ens ha portat sort en sorteigs anteriors, tornem a comprar-lo. Tampoc no podem oblidar els abonats, que compren durant molts anys el mateix número; alguns creuen que si deixen de comprar-lo, tocarà.
  • Alguns costums diuen que per guanyar la loteria cal entrar amb el peu esquerre a l'administració o despatx on s'adquirirà el dècim.
  • Els més supersticiosos volen que el bitlletaire els doni la bitllet que compren amb la mà dreta.
  • També alguns creuen que quan hi ha una gran fila de gent esperant és recomanable situar-se a l'esquerra de l'entrada els dies imparells, i a la dreta, els dies parells, per tenir més sort en comprar el dècim.
  • Alguns comenten que si es passa el dècim comprat pel llom d'un gat negre, les possibilitats de tenir sort amb aquest dècim augmenten.
  • Altres, per contra, diuen que per guanyar "El Gordo" s'ha de fregar per l'esquena d'un geperut o pel ventre d'una embarassada.
  • Els que confien en la sort de les bruixetes, passen el dècim per una figura d'aquestes, perquè diuen que també augmenta la sort.
  • També alguns supersticiosos creuen que si els cau un got o plat de les mans el dia abans de la celebració del sorteig, seran més afortunats.
  • Un altre dels senyals que molts interpreten com a símbol de sort en el sorteig de Nadal és somiar amb un toro. Una versió diu que somiar amb un toro negre la nit abans del sorteig indica que el número guanyador serà de quatre xifres. L'altra assenyala que somiar amb un toro indica que, si portem un dècim, ens tocarà la loteria.
  • Les zones que han patit desastres naturals, accidents o atemptats augmenten el seu nombre de vendes, perquè la gent creu que, després de la desgràcia, els compensarà la bona sort.
  • Les dates històriques o especials de cada any solen atreure molts jugadors. Per exemple, l'any 2001 es va demanar molt l'11901 (data dels atemptats contra les Torres Bessones), el 2004 la moda va ser el 22504 (data del casament dels Prínceps d'Astúries), el 22106 va causar furor el 2006 (data del segon títol de Fernando Alonso), i durant aquest any, el 2009, els números 02016 (a causa de la candidatura de Madrid a les Olimpíades) i 01918 (data de la grip espanyola) són alguns dels que més criden l'atenció dels compradors.
  • També es diu que aquest sorteig és el de “la loteria de la salut”, perquè qui compra un dècim i no li toca res, almenys tindrà bona salut.
  • Quan un any toca "El Gordo" en una administració o establiment, l'any següent la gent va massivament a comprar en aquell lloc, pensant que la sort es repetirà dues vegades.

Teniu alguna d'aquestes supersticions? En coneixeu altres de diferents? Imagineu algú duent a terme totes aquestes supersticions alhora? Animeu-vos i expliqueu-nos les vostres aquí mateix o a la nostra pàgina oficial de Facebook.

 

El test del Nadal

Accediu aquí al test de la Loteria de Nadal i comproveu quant en sabeu.