Principis
INFORMACIÓ GENERAL SOBRE JOC SEGUR I POSSIBLES RISCOS DEL JOC
El joc
El joc és una experiència que s’ha incorporat com una activitat més entre les activitats d’oci, sense cap tipus de problemes per a la majoria de les persones i amb una acceptació social important. No obstant això, de la mateixa manera que el consum d’alcohol pot portar a l’alcoholisme o el consum recreatiu de drogues a la drogoaddicció, la participació en activitats de joc -si més no, en algun tipus de jocs- pot portar, un grup menut de subjectes vulnerables, al joc problemàtic o al joc patològic, les conseqüències del qual van més enllà de la persona afectada directament i arriben a influir en la família, l’entorn laboral i la societat.
Les investigacions que s’han dut a terme al respecte han posat en relleu que estos problemes amb el joc no es reparteixen a l’atzar, sinó que guarden una relació important amb el tipus de joc i el grau de perillositat d’este, així com amb el comportament dels jugadors mateixos.
SELAE és conscient que el joc pot suposar un problema per a una part menuda dels jugadors en termes de seguir una conducta addictiva. Per este motiu, SELAE promou un model de joc centrat a jugar responsablement i en la protecció dels menors i grups vulnerables i ha implementat dins de tots els seus processos de negoci (des del disseny fins a la venda) les millors pràctiques en joc responsable de l’European Lotteries. SELAE és auditada regularment per una entitat externa per garantir d’una manera independent que compleix amb estes bones pràctiques.
Què és el joc patològic?
El joc patològic és un trastorn de conducta, reconegut com a tal per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Esta va definir l’any 1992 el joc patològic com un trastorn caracteritzat per la presència d’episodis freqüents i reiterats de participació en jocs de apostes, els quals dominen la vida de la persona malalta en prejudici dels seus valors i obligacions socials, laborals, materials i familiars; esta conducta persisteix i sovint s’incrementa malgrat les conseqüències socials adverses, com ara la pèrdua de la fortuna personal, el deteriorament de les relacions familiars i situacions personals crítiques.
L’any 2013 l’Associació Americana de Psiquiatria (APA en anglès) va establir la ludopatia com una addicció sense substància, per les seues similituds en l’expressió clínica, origen, comorbiditat física i tractament amb la resta d’addiccions a l’alcohol, tabac i drogues il·legals.
Les persones amb este trastorn han adquirit un hàbit de què se senten incapaces de desprendre's i el plaer de jugar es converteix per a elles en una sensació de malestar, motiu pel qual continuen jugant tot i els esforços repetits per controlar, aturar o disminuir el seu comportament.
Senyals de conductes de risc.
Hi ha determinats senyals que ens alerten de tindre una conducta risc en relació amb el joc, com ara:
1.- Estar freqüentment preocupat pel joc.
2.- Necessitat de jugar quantitats creixents de diners per aconseguir l’excitació desitjada.
3.- Inquietud o irritabilitat quan s’intenta interrompre o aturar el joc.
4.- Fracàs repetit per controlar, interrompre o aturar el joc.
5.- Utilització del joc com a via d’escapament dels problemes o alleugeriment del malestar emocional.
6.- Intentar repetidament recuperar els diners perduts en el joc.
7.- Mentir per ocultar el grau d’implicació en el joc.
8.- Haver arriscat o perdut relacions interpersonals significatives, oportunitats de treball i educatives o professionals a causa del joc.
9.- Suport econòmic reiterat per part de família i amics.
En el cas que et veges reflectit en 4 o més dels senyals indicats hauries d’anar a un especialista perquè et puga ajudar.
Impacte del joc problemàtic
- Econòmics
- Pèrdues econòmiques / Deutes.
- Emocionals
- Tristesa, ansietat, depressió o irritabilitat.
- Familiars.
- Ruptures, separacions i divorci.
- Laborals / acadèmics.
- Disminució de rendiment. / Faltes injustificades.
- Socials
- Desatendre les amistats / ruptura de relacions.
- Legals
- Robatoris, estafes o altres activitats delictives.
Mites i veritats sobre el joc
MITE: "Si continue jugant, la meua sort canviarà i podré recuperar els diners que he perdut".
VERITAT: Les possibilitats de guanyar no canvien perquè hi juguem més, ja que el resultat cada vegada que juguem és independent de les apostes realitzades anteriorment: les teues possibilitats de guanyar no canvien amb el temps.
MITE: "Per poc encerte, la propera vegada guanyaré".
VERITAT: El resultat a obtenir per una aposta no es veu afectat per haver estat a punt d’encertar anteriorment.
MITE: "Si faig la meua aposta en este punt de venda o amb este bolígraf tinc més possibilitats de guanyar".
VERITAT: El resultat del joc MAI no va en funció de les nostres supersticions”.
MITE: "El meu coneixement sobre els nombres que han eixit augmenta les meues possibilitats de guanyar".
VERITAT: En els jocs de nombres, guanyar només depén de la sort, no dels nostres coneixements o habilitats.
Què és el joc responsable?
Són aquelles bones pràctiques, mesures i eines que implementen els operadors amb l’objectiu de reduir o eliminar els impactes negatius que té el joc en algunes persones i, en especial, en els grups més vulnerables.
El compromís de Loterías amb el joc responsable es veu reflectit en la implantació de les millors pràctiques de joc responsable i en les mesures implantades. Des de l’any 2013 Loterías està certificada en l’estàndard de bones pràctiques de Joc Responsable de l’Associació de Loteries Europees (European Lotteries. EL). Anualment és auditada per un entitat externa per verificar el compliment d’esta Associació.
https://www.european-lotteries.org/certified-lotteries-0
El model de gestió de joc responsable de Loterías segueix els deu apartats definits en l’Estàndard de Joc Responsable d’EL: Recerca, formació a empleats, formació a agents de vendes, disseny de jocs, canals de joc remot, publicitat i màrqueting, derivació a servicis tractament, informació a jugadors, diàleg amb grups d’interés, report i certificació.
Estàndard de Joc Responsable Associació de Loteries Europees
https://www.european-lotteries.org/european-gaming-standards