Azken sarrera: Saioa: - Azken sarrera:

Nola egiaztatuko dut nire nortasuna?

Maiz egiten diren galderak Identifikazio-dokumentuen egiaztapenari buruz

Zergatik egiaztatu behar dut nire burua dokumentu bidez Loterias y Apuestas del Estadoren web gunean jokatzen jarraitzeko eta ez salmenta-gune batera aurrez aurre joaten naizenean?

Internet bidez jokatzeko 2018ko urriaren 31ko erregulazioak indarrean dagoen online jokoaren edozein webgunetan 2019ko martxoaren 30a baino lehen erregistratutako jokalariei eragiten die (horien artean Estatuko Loteriak), eta horrela eskatzen digu, ezinbesteko baldintza baita Espainian online jokoan parte hartzeko identifikatuta egotea. Araudi honek ez dio eragiten aurrez aurreko jokoari, eta, beraz, ez da beharrezkoa parte hartzeko identifikatzea.

Posta baten bidez adierazi didate web gunean erregistratutako nire identitatea egiaztatu behar dudala parte hartzen jarraitu ahal izateko. Hori egia da?

Ondorengo baldintzaren bat betez gero, zure identitatea dokumentu bidez egiaztatu behar duzu, online jokoan parte hartzen jarraitu ahal izateko:

• Eragiketa guztiak batuta, lotobolsa-kargen bolumen bat egin izana (Loterias del Estadoko joko-kontua, 150 €-tik gorakoa, 2019ko martxoaren 30etik gaur egun arte.
  • Funtsak zure lotobolsatik banku-kontura deskargatu nahi izatea.
  • Erregistratutako banku-kontuan sari bat kobratzeko eskatzea.
  • Identitatea dokumentu bidez egiaztatzeko aurretik aurkeztutako dokumenturen baten iraungitze-data lortu izana.

Gainera, SELAEk eskatu ahal izango du identitatea behar bezala egiaztatzeko egiaztapen dokumental bat izatea, iruzurraren eta kapital-zuriketaren aurka borrokatzeko ekintzetan beharrezkotzat jotzen dituen kasuetan.

¿Zer esan nahi du "lotobolsara egindako kargak egin dituzula 150 € baino gehiagoko zenbateko osoagatik 2019ko martxoaren 30etik aurrera egindako guztietan"?

Araudiak eskatzen du lineako joko-operadore baten joko-webgunean kargatu daitekeen diru-bolumen osoa, bere datu pertsonalak dokumentu bidez egiaztatu ez badira, 150 € baino gehiagokoa ez izatea araudi hau argitaratu zenetik, 2019ko martxoaren 30ean gertatu zena. Horrela, egun horretatik aurrera 50 €-ko 3 karga (150 € guztira) egin dituen jokalariak bere identitatea egiaztatu beharko du dokumentuen bidez beste karga bat egin ahal izateko. Aldi berean, beste jokalari batek data horretatik aurrera 49 €-ko hiru karga egiten baditu (guztira 147 €) gehienez 3 €-ko laugarren karga bat gauzatu ahal izango du egiaztatzea nahitaezkoa izan arte. Nolanahi ere, lotobolsan pilatutako dirua inolako murrizketarik gabe apustu egin daiteke edozein unetan.

Bat al dator identitatea datuak babesteko nire eskubideekin egiaztatzea?

Prozesu horrek datuak babesteko araudia betetzen du. Ohar zaitez bereziki:

• NANeko irudiak eta aurpegiko irudiak/bideoa erabiltzen dira haien artean bat datozela egiaztatzeko eta joko arduratsua ziurtatzeko, legezko betebehar bat betetze aldera, "Banan banako" analisi biometrikoko prozesu baten bidez, eta horrek ez du zure baimenik behar.
  • Beti erabili ahal izango du datuak ezabatzeko eskubidea, eta horrek berekin ekarriko luke datuak blokeatzea (tratamendu oro etetea, legezko betebehar/defentsatik eratorritakoak izan ezik), eta, ondoren, behin betiko ezabatzea, ezarritako kontserbazio-epeen ondoren, nahiz eta blokeo horrek zerbitzuan baja ematea dakarren. Zerbitzu aktiboari eustea bateraezina da datuak ezabatzearekin.

Nire burua egiazta dezaket nire ordenagailu pertsonalaren bitartez edo mugikor bat erabili behar dut esklusiboki?

Zure burua egiazta dezakezu dokumentu bidez, ordenagailu pertsonala erabilita, horretarako ezarritako prozedura jarraituaz, Nire Datuak ->Datu Pertsonalak menuan. Prozedura hori eskuzkoa da, eta SELAEren web gunera dokumentazioa igotzea eskatzen du, inprimaki baten bidez.

Mugikorra erabilita, prozesua automatizatua da (gailu-mota horiek kamera sofistikatuagoak eta ordenagailu pertsonalak baino prestazio hobeak izan ohi baitituzte, prozesua behar bezala amaitu dadin gutxieneko baldintza batzuk bermatuta), eta dokumentazioa eskaneatu eta SELAEren web gunera edo salmentako App ofizialera zuzenean igo daiteke.

Ez daukat Interneteko konexiorik duen telefonorik. Nola konpon dezaket datuen bidalketa?

Kasu horietan, beharrezkoa da  www.loteriasyapuestas.es   webgunera sartzea Interneteko sarbidea duen telefono mugikor batekin (horren jabea ez bazara ere), eta gure webgunean datu pertsonalekin autentikatzea prozesuan sartzeko eta modu egokian amaitzeko. Prozesu hori Interneteko sarbidea duen ia edozein gailu mugikorrekin edo tabletarekin egin daiteke, IOS edo Android bada ere.

NAN/AIZ dokumentuez aparte, zergatik eskatzen didate nire aurpegia azaltzen den bideo bat egiteko?

Dokumentazioarekin soilik ziurta dezakegu zure datuak zuzenak direla zure joko-kontuan erregistratuta ditugunekin egiaztatuta, baina ezin dugu bermatu ekintza egiten duen dokumentuaren jabea zarela benetan eta, beraz, ez dela identitatea ordezkatu. Bideoaren bidez, ordea, alderdi horiek egiaztatuko ditugu (NAN/AIZeko argazkia bideotik ateratako irudi batekin aztertuta). Zure datuen tratamendu biometriko horrek kontsumitzaile bezala babesten laguntzen digu eta, bereziki, adingabeen eta gehiegizko kontsumoak dituzten jokalarien jokoa saihesten.

Iphone bat daukat, nola egiaztatzen naiz?

Bi modu dituzu aukeratzeko:

• Ezinbestekoa ez bada ere, modurik azkarrena  Apple Store-ko Loterías-en aplikazio ofiziala (“deskargatzea da ("Loterías y Apuestas del Estado") eta prozesua menuko "Ikusi profila" estekatik, "Identitatea egiaztatu" sakatuta.
  • Zure ohiko nabigatzailearekin ere egiaztatu ahal zara (ahal izanez gero, Chrome edo Safari bidez) gure webgunera www.loteriasyapuestas.es, sartuz, zure burua autentifikatuz eta "Datu pertsonalak" atalean "Egiaztatu identitatea" botoian klik eginez prozesua hasteko.

Iphone bat daukat, nola lor dezaket Loterías-en APP ofiziala?

Apple Store-n, baino ez zara sartu behar, eta gure aplikazioa bilatu, deskargatu eta instalatu ("Loterías y Apuestas del Estado"). Esteka gure webgunean ere dago eskuragarri, pantailaren behealdean (“App Store-n eskuragarri”).

Android bat daukat, nola egiaztatzen naiz?

Bi modu dituzu aukeratzeko:

• Ezinbestekoa ez bada ere, modurik azkarrena Loterías-en aplikazio ofiziala barne hartzen duen fitxategia deskargatzea da, gure webguneko pantailaren behealdean dagoena ("Eskuragarri Android-entzat"), eta "Android-entzat" botoia sakatuz. Gero deskargatutako fitxategia exekutatu behar da, kontuan izanik Android sistemak softwarea "Iturri ezezagunetatik" datorrela ohartaraziko duela (eta onartu beharko duzu), Google Play-tik deskargatu ez delako. Loterías del Estado-k gure aplikazio ofiziala, gure webgunetik deskargatuta, erabat segurua dela bermatzen du eta ez duela zure Android mugikorra arriskuan jar dezakeen softwarerik. Beraz, instalazio prozesua beldurrik gabe egin dezakezu. Aplikazioa instalatuta dagoenean, dokumentuen bidezko egiaztapen prozesua gauzatu beharko duzu menuko "Ikusi profila" estekatik, "Identitatea egiaztatu" sakatuta.
  • Zure ohiko nabigatzailearekin ere egiaztatu ahal zara (ahal izanez gero, Chrome edo Safari bidez) gure webgunera www.loteriasyapuestas.es, sartuz, zure burua autentifikatuz eta "Datu pertsonalak" atalean "Egiaztatu identitatea" botoian klik eginez prozesua hasteko.

Android bat daukat, nola lor dezaket Loterías-en APP ofiziala?

Gure www.loteriasyapuestas.es, webgunera baino ez zara sartu behar, eta joan pantailaren behealdera, non  Eskuragarri Android-entzat. esteka ikusiko duzun. Hura sakatzean, gure aplikazio ofiziala deskargatzeko orrialdean sartuko zara eta, "Android-entzat" botoia sakatzean, Android-entzako aplikazio ofiziala duen fitxategiaren deskarga hasiko da.

Behin deskargatuta, fitxategia zure telefonoan bilatu beharko duzu hura exekutatzeko eta aplikazioa instalatzen has dadin. Kontuan izan Android sistema eragilea instalatu aurretik, Android-ek software hau "iturri ezezagunetatik" datorrela adieraziko dizula, Google Play-tik deskargatu ez delako. Instalazioa jarraitzeko eta bukatzeko, hura onartu beharko duzu.

Loterías del Estado-k gure aplikazio ofiziala, gure webgunetik deskargatuta, erabat segurua dela bermatzen du eta ez duela zure Android mugikorra arriskuan jar dezakeen softwarerik.

Android bat daukat eta ezin dut APP-a deskargatu, errore mezu ugari ematen dituelako. Nola egin dezaket?

Gure aplikazioa duen fitxategia instalatzean eta exekutatzean, kontuz ibili behar zara eta Android sistema eragileak egindako galderei erantzun behar diezu instalatzen ari zaren softwareaz fidatzen zarela adierazteko. Urrats hau pasatzen baduzu, aplikazioaren instalazioa automatikoki eta zailtasunik gabe egiten da, zure kamerara (dokumentuen egiaztapena egiteko), mikrofonora (ahots bidez jolastu ahal izateko) eta GPS gailura (Espainiatik sartzen zaren kontrolatzeko) sartzeko baimenak eskatuz soilik.

Ez dut aplikazio ofiziala erabili nahi; nola egiazta naiteke kasu horretan?

Mugikorra erabiltzen baduzu, zure NAN/AIZ eskura izanda abiarazi dezakezu, nabigatzaile batekin sartuta Datu Pertsonalak orrialdera eta "Egiaztatu mugikorretik" botoia sakatuta.  Gogoratu kasu horretan zure nabigatzaileak (Chrome edo Safari erabiltzea gomendatzen dugu) telefonoaren kamera gailua erabili ahal izatea baimendu behar duzula (zure NANaren bi argazkiak eta zure aurpegiaren bideoa behar ditugulako aurkeztutako dokumentuaren jabea zarela ziurtatzeko). Baimen horiek emateko, gure webgunean sartu aurretik zure telefonoaren "Ezarpenak" atalera sartu behar zara eta "Aplikazioak" aukeran zure arakatzailea aukeratu. Hura hautatu ondoren, "Baimenak" aukera ikusiko duzu, non "Kamera" gehitu beharko duzun egiaztapen-prozesuan erabili ahal izateko.  Mugikorrarekin edo ordenagailu pertsonalarekin ere abiarazi dezakezu prozesua, Datu Pertsonalen orrian ere agertzen den eskuzko egiaztapen alternatiboaren estekan klikatuz. Kasu honetan, hiru fitxategi eranstea eskatuko dizugu: NAN/AIZren aurrealdea, NAN/AIZren atzealdea eta zure aurpegiaren argazkia.

Nire nortasun agiria (aurrealdea eta atzealdea) eta eskatzen den bideo txikia kargatu dut plataforman eta, hala ere, ezin dut egiaztapena gauzatu

Arazo nagusiak bi arrazoirengatik izan ohi dira:

• Zure dokumentuaren aurrealdean ateratako argazkiaren kalitate txarra, zure argazkia behar bezala ikustea ahalbidetzen ez duena (agian, zuzenean eragiten duten argien edo testuinguru ilunaren ondorioz).
  • Egindako bideoaren kalitate txarra, eta horrek ere ez du uzten bideoa egiten ari den pertsona dokumentazioan jasotakoaren berdina dela egiaztatzea. Aurpegia fokuratzen ez duten bideo lausoen ondorioz izan ohi da, edo fokuratzearen argitasun eskasaren ondorioz.

Nolanahi ere, prozesua ondo argiztatutako leku batean egitea gomendatzen dizugu, nahi ez diren erreflexuak sor dezakeen argi zuzenik gabe.

Espainian bizi den atzerritarra naiz, Nortasun-txartela edo indarrean dagoen pasaportea duena. Nola egiaztatu dezaket nire identitatea sarean?

Gaur egun, NANik ez baduzu, baina bai Atzerritarren nortasun-txartelaren bat, prozesu berari jarraitu behar diozu. Egoitza-txartela eta pasaportea bakarrik badituzu indarrean, eskuz egin  behar duzu egiaztapena  eta, horrekin batera, argazki bat aurkeztu beharko duzu .jpg, .jpeg, .png, .gif formatuan.

Espainian bizi den EBeko biztanlea naiz, baina ez daukat Atzerritarren nortasun-txartelik edo indarrean dagoen pasaporterik. Nola egiaztatu dezaket nire identitatea sarean?

Egoiliar-txartela bakarrik baduzu, hura bidali beharko duzu zure herrialdeko Nortasun Agiriarekin batera eta .jpg, .jpeg, .png edo .gif formatuko argazki batekin (20 MB baino txikiagoa izan behar da) gure harremanetarako formularioaren bidez (“11.-Nortasuna dokumentu bidez egiaztatzea” aukera) eta itxaron egun batzuk egiaztapena baieztatzen dizugun arte.

¿Norbaitekin hitz egin al dezaket prozesuan zehar laguntza lortzeko?

Jakina, 900 29 41 05 telefono zenbakira deitu ahal diguzu edonoiz, eta dokumentu bidezko egiaztapen-prozesua modu egoki eta azkarrean burutzen saiatuko gara.